Kløverhyttens historie:


Midt i Skåde Bakker ligger den 350 m2 store spejderhytte Kløverhytten.


Det var de blå pigespejdere i Århus under Det Danske Pigespejderkorps der havde fået øje på den dejlige 1,78 ha store kuperede grund lige ved Marselisborg Skov.


Hytten blev indviet i 1957 og selveste H. M. Dronning Ingrid, som var protektor for pigespejderne i Danmark, deltog i festlighederne. 


Hytten blev i begyndelsen benyttet meget flittigt af pigerne i Århus der i weekenden kunne gå eller cykle de ca. 4 km. fra Århus midtby ud til den grønne natur midt i Skåde Bakker. På daværende tidspunkt havde hytten på øverste etage køjeplads i 3 etager til 30 ”glade blå”. Desuden var der mulighed for at slå telt op - hvis det ellers var muligt at finde et nogenlunde plant område på det store areal – Lejrlivet blev udlevet med fremstilling af mad over bål og diverse spejderaktiviteter på området og i den tilstødende skov.


I området manglede der i 1960érne en børnehave og da Kløverhytten stod ubenyttet hen i dagtimerne udlejede spejderne hytten til Kløverhyttens Børnehave. Det blev en meget populær halvdags børnehave, hvor områdets små poder kunne boltre sig såvel inde som ude.


Efter nogle år blev den høje kælder indrettet med sovepladser og der blev indrettet et særskilt lejemål med både køkken og bad. Der er overnatningsmuligheder og spiseplads til ca. 30 personer. Det blev således muligt at udleje underste etage til bl.a. lejrskole også på hverdage.


I 1973 blev Det Danske Pigespejderkorps (de blå piger) slået sammen med Det Danske Spejderkorps (de gule drenge).

Pigerne og drengene i Århus blev inddelt i: Ådal division, Ole Rømer Division og Århus Skov Division.

For Kløverhytten kom det til at betyde, at der blev udpeget en bestyrelse bestående af 12 medlemmer lige fordelt mellem de 3 Århus-divisioner. Senere blev divisionerne lagt sammen til Aros division og Århus Skov Division.


Kløverhytten blev et meget populært sted at afholde møder, kurser, ture og lejre for både spejdere og skoleelever fra hele landet.


I 1977 manglede spejdergruppen 2. Højbjerg et sted at placere sin spejderhytte og på et hjørne grænsende op til Dalvangen, blev Dalhytten opført.

I dag danner Dalhytten rammen om en af de 3 spejdergrupper under Det danske Spejderkorps i Højbjerg. De øvrige spejdergrupper: Højbjerg Drenge og 1.Højbjerg har spejderhytter på henholdsvis Katterhøj og Kragelunds Allé.


Kløverhyttens Børnehave blev nedlagt i starten af de nye årtusinde og siden har spejderne har igen haft fuld råderet over samtlige lokaler i hytten.


Kløverhytten får ikke sjældent forespørgsel på køb af grunde til beboelse, men heldigvis ligger Kløverhytten i både land og byzone og der er findes servitutter, der sikrer, at der i Skåde Bakker kan bibeholdes et dejligt stort grønt område, hvor der er mulighed for herlige fritidsaktiviteter.


Kløverhytten bestyres af Kløverhytteudvalget, som består af 12 personer, udpeget af de 2 divisioner under Det Danske Spejderkorps (DDS) i Århus:

Aros Division og Århus Skov Division.


Retur til forsiden.